HYPOTHEEK AFLOSSEN MET SPAARGELD?

Écht onafhankelijk hypotheekadvies.

Hypotheek House Hypotheek oversluiten

Hypotheek aflossen met spaargeld

Banken voeren inmiddels campagne's om klanten met een aflossingsvrije hypotheek aan te sporen om toch te gaan aflossen of geld te sparen voor later. Ze willen waarschuwen voor de financiële risico's van een aflossingsvrije hypotheek. Heeft u een volledig aflossingsvrije hypotheek? Behoort u tot deze groep dan doet u er verstandig aan om nu al na te denken over het moment dat deze hypotheek afloopt. Veel Nederlanders overwegen hun spaargeld te gebruiken om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen. 

 

 

Diverse mogelijkheden, welke optie?

Maar is (gedeeltelijk) uw hypotheek aflossen altijd een goed idee, of zijn er ook nadelen? Hypotheek oversluiten is ook een optie, of je hypotheek omzetten naar een andere geldverstrekker, zoiets kan flinke besparingen opleveren ten opzichte van de bestaande situatie. Een lagere hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten. Maar er kunnen meer redenen zijn om over te sluiten. Betere voorwaarden of gaan aflossen op de hypotheek, een echtscheidingssituatie of vooruitlopen op het einde van je rentevast periode. Om een goede keuze te kunnen maken wil je eerst de verschillende opties naast elkaar zetten en advies inwinnen. Bijvoorbeeld bij Hypotheek House. Maak hier een vrijblijvende afspraak en kom langs.  

 

Actuele rentepercentage's

Meer over aflosvrije hypotheken

in Nederland zijn er ongeveer twee miljoen huiseigenaren die alleen rente betalen. Een aflossingsvrije hypotheek los je nooit af, zo wordt nogal vaak gedacht maar het is onjuist. Aflossingsvrije hypotheken hebben meestal een einddatum en dat is vaak na dertig jaar. Is die periode voorbij dan wil de hypotheekverstrekker het geleende geld terug. Concreet betekent zoiets dus geheel aflossen. Wilt u of kunt u niet terugbetalen, dan kan een nieuwe hypotheek (of een verlenging) een oplossing zijn.

 

Wat speelt nog meer een rol?

  • De waarde van het huis, hoe is die als de lening afgelost moet worden? Is het huis dan voldoen waard? De normen in hypothekenland zijn anders en hoe zijn die op de einddatum? Vandaag de dag mag een aflossingsvrije hypotheek niet meer dan 50% van de woningwaarde zijn. Het hypotheekgedeelte daarboven moet dan wel afgelost worden. Past zoiets qua maandlasten nog tegen die tijd?
  • Hoe zit het met uw inkomen? Wat nu als op de einddatum het inkomen lager is of een kleiner pensioenuitkering van toepassing is. De geldverstrekkers zijn strenger geworden in de loop van de jaren.
  • Het belastingvoordeel en de fiscus is ook een punt van aandacht - De regels zijn hiervan strenger geworden en aan het einde van de hypotheek looptijd is meestal geen aftrek of voordeel meer mogelijk.
  • Zo zijn er nog wel meer aandachtspunten te bedenken, het is verstandig om hier aandacht voor te hebben en niet uit te stellen.

 

Wat te doen

Om erachter te komen wat verstandig is in uw situatie kunt u het beste een afspraak maken en langs komen. De hypotheekadviseur zet dan alle gewenste opties op een rijtje en zo ontstaat duidelijkheid over de te nemen stappen.