IS ER VOORDEEL TE BEHALEN?

Écht onafhankelijk hypotheekadvies.

Hypotheek House Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten, of ook wel met je hypotheek overstappen of je hypotheek omzetten, kan flinke besparingen opleveren. Een lagere hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten. Maar er kunnen meer redenen zijn om over te sluiten. Betere voorwaarden of het aanpassen van je hypotheekvorm, een echtscheidingssituatie of vooruitlopen op het einde van je rentevast periode. Om een goede keuze te kunnen maken wil je eerst weten wat oversluiten gaat kosten en wat het oplevert.

 

Actuele rentepercentage's

Is oversluiten voordelig? Laat het berekenen

Om erachter te komen of overstappen met je hypotheek interessant is kun je het beste een afspraak maken en langs komen. De hypotheekadviseur zal jouw hypotheekrente vergelijken met de rente in de markt. Is jouw rente hoog en de markrente laag, dan kan oversluiten interessant zijn. In dat geval wordt de boete opgevraagd bij je huidige bank. Zodra het overzicht is verstrekt wordt dit afgezet tegen de lagere maandlast die de nieuwe rente met zich meebrengt. Is het voordeel groter dan de boete, dan is oversluiten financieel gezien interessant.

 

Waarom boeterente?

Oversluiten van je hypotheek betekent eigenlijk dat je je hypotheekschuld eerder aflost dan afgesproken met de bank. Of anders gezegd: je breekt het rentecontract met de bank open. Ten tijde van het vastleggen van je rentevastperiode heeft de bank geld moeten inkopen op de geldmarkt. Dat heeft ze een bepaalde rente gekost. Nu de marktrente gedaald is en jij van deze rente af wil, blijft de bank met duur ingekocht geld zitten. Het verschil tussen de rente die je betaalt en de rente die de bank op dit moment aanbiedt, moet je in een keer betalen. Dat heet boeterente. 

 

Wanneer wellicht gunstig?

  • De huidige hypotheekrente is hoger dan de huidige dagrente
  • Je overweegt de hypotheekvorm te wijzigen
  • Je wenst de hypotheek te verhogen
  • Bij gunstige voorwaarden om boetevrij af te lossen
  • De rentevast periode loopt binnenkort af  

HYPOTHEEKHOUSE kan voor je berekenen of oversluiten voordelig is, maak nu een afspraak.