Tweede huis kopen

Een tweede woning / recreatiewoning aankopen als investering of voor eigen “recreatief” doel?  Voordat je een bod doet is het goed te weten wat er financieel mogelijk is. Houd er daarbij rekening mee dat de hypotheekverstrekking anders verloopt dan bij de eerste woning. Dit geldt zowel voor een tweede woning in Nederland als in het buitenland. 

Niet elke geldverstrekker financiert een tweede woning. Dit komt omdat een tweede woning minder standaard is dan een eerste woning. De keuze van geldverstrekkers is beperkt en onder bepaalde voorwaarden, door bijvoorbeeld een iets hogere hypotheekrente en/of  een minder groot deel van de verkoopwaarde te financieren. 

Dit hoeft de aankoop van een tweede woning natuurlijk niet in de weg te staan, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zeker omdat de eisen per bank verschillen. HYPOTHEEKHOUSE helpt je graag bij het vergelijken van de verschillen. 

Hoe zit het fiscaal? 
In tegenstelling tot de hypotheek op de eerste woning is de rente op de hypotheek van de tweede woning niet fiscaal aftrekbaar. Ook als je de overwaarde van de eerste woning gebruikt voor de aankoop van de tweede woning is de rente niet aftrekbaar. Toch is het aantrekkelijk voor een hypothecaire lening te kiezen in plaats van bijvoorbeeld voor een persoonlijke lening. Omdat er een onderpand is - het tweede huis - biedt de bank een lager rentetarief dan op een persoonlijke lening.

Overweeg je de aankoop van een tweede woning ?  Laat je dan adviseren door één van onze adviseurs.