Wij gaan scheiden

Gaan jullie uit elkaar? Wat doen jullie met de woning?  Wanneer je samen met je ex-partner in een koophuis woont, spelen er verschillende zaken een rol: 

  • Is de woning eigendom van één van beiden of gezamenlijk bezit?  
  • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?  
  • Heeft de woning overwaarde of is er sprake van onderwaarde?  
  • Heeft één van beiden nog de wens/mogelijkheid om in de woning te blijven wonen?  
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?  

Overwaarde
Bij een verkoop wegens echtscheiding krijg je vaak te maken met de bijleenregeling. Je moet de vrijkomende overwaarde (ook wel: eigenwoningreserve) tot drie jaar na de verkoop gebruiken voor de aankoop van een andere woning. Koop je na een echtscheiding binnen drie jaar een ander huis, dan moet je je deel van de overwaarde uit de echtelijke woning inbrengen in je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. Het deel van de overwaarde wordt naar eigendomsverhouding berekend. Waren jullie beiden voor de helft eigenaar, dan ben je ieder fiscaal verantwoordelijk voor de helft van de overwaarde. Blijf je in de woning dan dien je naar rato zijn of haar aandeel in de woning te vergoeden aan de vertrekkende ex-partner. 

Onderwaarde
Verkoop je de woning, dan krijg je mogelijk met onderwaarde te maken. De woning brengt dan minder op dan de hypotheekschuld. In dat geval moet de restschuld onder jullie beiden worden verdeeld. Als je een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten, kan de restschuld kwijtgescholden worden. Blijf je in het huis wonen en is er - na taxatie - sprake van onderwaarde, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde.

Wil je een berekening van de hypotheek die je op basis van je inkomen kunt krijgen? Bijvoorbeeld om te kijken of je de hypotheek inclusief eventuele verhoging alleen kunt betalen, of omdat je wilt weten in welke prijsklasse je naar een ander huis kunt zoeken? Neem dan contact met ons op voor een afspraak met onze hypotheekadviseur.