Dit jaar nog boetevrij aflossen? Start ruim voor 1 december!


  • 2 november 2018
Dit jaar nog boetevrij aflossen? Start ruim voor 1 december!

Boetevrij aflossen.. het kan, maar er zijn voorwaarden. Bij vrijwel elke hypotheek is het mogelijk om jaarlijks boetevrij een deel van de lening af te lossen. Wil je dit jaar nog van deze mogelijkheid gebruik maken, zorg dan dat dit ruim voor 1 december a.s. is geregeld.


Waarom een boete?

Wanneer je bij een bank geld leent voor een hypotheek, maak je een afspraak over de rente die je over deze lening gaat betalen. Door de rente vast te zetten geeft dit de zekerheid dat je gedurende een x-periode niet wordt geconfronteerd met een hogere hypotheekrente. De bank zelf koopt dit geld in voor dezelfde periode, waarover ook zij een rente moet vergoeden. Wanneer je de hypotheek tussentijds omzet naar de lagere rente, is dit nadelig voor de bank. De bank moet gewoon de rente blijven betalen die is afgesproken met de partij van wie zij het geld heeft geleend. Het is jouw wens om deze afspraak te wijziging. De bank hoeft hieraan alleen mee te werken indien je de werkelijke schade die de bank hierdoor oploopt, vergoedt.

 

Zonder boete toch aflossen

In de hypotheekvoorwaarden zijn vaak meerdere situaties genoemd waarbij de lening toch in één keer zonder boete mag worden afgelost. Bijvoorbeeld bij verkoop van de woning of overlijden. Daarnaast bepalen vrijwel alle hypotheekvoorwaarden dat de consument zonder boete jaarlijks een bepaald percentage van de hoofdsom mag aflossen. In de meeste gevallen is dit 10% van de hoofdsom, maar ook 20% komt voor.

 

Altijd advies vragen

Door een erfenis, verkoop van goederen of besparingen kan er een situatie ontstaan waarbij je extra financiële middelen hebt om vervroegd een deel van de hypotheek af te lossen. Wij raden je aan om vooraf altijd ons advies te vragen. Vervroegde aflossing heeft namelijk allerlei fiscale consequenties. Wellicht kunnen er met (een deel van) de liquiditeiten andere vormen van vermogensopbouw plaatsvinden die een beter rendement geven dan de vervroegde aflossing van de hypotheek. Bijvoorbeeld ten behoeve van je pensioen.

 

Toch aflossen?

Let dan goed op de termijnen. Veel geldverstrekkers stellen bepaalde eisen aan de wijze waarop vrijwillige aflossingen kunnen plaatsvinden. Vaak moeten deze vooraf worden aangekondigd en wordt de verlaging pas enkele weken later doorgevoerd. Wil je om fiscale redenen een vervroegde aflossing doen, waarbij de hypotheek op 31 december 2018 is aangepast, dan zal je dit vaak al in november met de geldverstrekker moeten regelen. Per geldverstrekker verschilt de regeling die bij vervroegde aflossing gevolgd moet worden. Wij kennen de regelingen van de verschillende geldverstrekkers. Wil je dit jaar nog een extra aflossing doen? Neem dan nu contact met ons op. Wij helpen je verder!

Print

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen over hypotheken en verzekeringen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang periodiek de meest interessante topics.